Futás és sport a koronavírus idején

A koronavírus helyzet továbbra is a fő téma a világban. Mivel azt nem tudjuk ez meddig marad még így fel kell arra készülni, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan lehetünk a legnagyobb biztonságban miközben nem mondunk le a kedvenc hobbinkról, a mozgásról sem. Mivel a helyzet folyamatosan változik, kérünk Titeket, hogy az aktuális információkról mindig tájékozódjatok ha futni, sportolni indultok. A koronavirus.gov.hu oldalon is tájékozódhattok!

Biztonságos szabadban futni a járvány idején?

Ezt mindenki maga dönti el.

Viszont a válasz sok futással foglalkozó oldal szerint az igen. Mindaddig, amíg egyedül teszed. (vagy olyasvalakivel, akivel egy háztartásban élsz)

Vannak dolgok amikkel biztonságosabbá teheted magad számára a futást. Amikor futunk, közben néha megérintjük az arcunkat, letöröljük az izzadságot, és ezzel veszélynek tesszük ki magunkat. Viszont ha közben nem érintünk meg semmit (kilincs, korlát, kerítés, pad, stb…), akkor emiatt nem kell aggódnunk.

Tovább növelheti a biztonságot, ha nagyon korán, vagy nagyon későn indulsz el hiszen ekkor nagyon kevesen vannak az utcán. Utóbbi esetben figyelj oda arra, hogy jól látható legyél, a ruhádon legyen fényvisszaveő csík, válassz jól látható színű öltözéket, és a fejlámpa vagy egyéb világító eszköz se maradjon otthon.

Próbálj olyan útvonalakat választani, ahol  nem zavarod a gyalogosokat sem.

 

Bár vannak országok ahol tiltják a szabadtéri sportolást (Magyarországon nem), mégis fontos kiemelni, hogy a futás segít az immunrendszer erősítésében, és enyhíti a stresszt.

Kell maszkot viselni futás közben?

Kicsi annak az esélye, hogy futás közben meg tudsz másokat fertőzni. Ha olyan helyen futsz, ahol nagy valószínűséggel nem találkozol emberekkel, vagy van hely kikerülni őket akkor nem szükséges a maszk viselése.

Viszont ha semmiképpen nem tudsz úgy futni, hogy ne találkozz emberekkel, akkor az ő érdekükben hordhatod a maszkot. Alapból 1,5 – 2 méter távolságtartás javasolt, viszont vannak olyan tanulmányok, ahol 7-8 métert is javasolnak futás, kerékpározás közben. (mivel a forgalom elég gyér ebben az időszakban (főleg a korai és késői órákban) én mindig nagy ívben kerülöm az embereket az ő érdekükben, gyakran akár az úttesten, persze csak akkor ha meggyőződtem arról, hogy ez a manőver biztonságos. – a szerk.)

Ha nincs hely biztonságosan kikerülni a járókelőket, akkor az is egy megoldás ha lassítasz, és vársz addig, amíg nem adódik olyan lehetőség, ahol biztonságos távolságból ki tudod kerülni őket. Ezzel nem csak magadat, és társaidat véded, de a futó közösségre is jó fényt vethetsz.

Ha úgy döntenél, hogy maszkot viselsz sportolás közben, akkor azt javasolják, hogy viselj vékony kendőt, vagy saját készítésű maszkot (régi pólóból, vagy már nem használt ágynemű huzatból) és ezeket minden futás után mosd ki alaposan.

 

 

Forrás:

-https://www.runnersworld.com/training/a32268314/runners-alliance-running-safety-coronavirus/

-https://melmagazine.com/en-us/story/running-jogging-coronavirus-masks/

No Replies to "Futás és sport a koronavírus idején"